Lissabon | bezienswaardigheden | wijken, straten & pleinen | musea | vervoer | reisinformatie | het weer | links

Weer en klimaat van Lissabon

Het weer en klimaat van Lissabon zijn over het algemeen het gehele jaar aan de aangename kant. Er zijn natuurlijk periodes die beter zijn dan andere. In het merendeel van de gevallen zal het klimaat van Lissabon altijd beter zijn dan het klimaat dat wij gewend zijn. Zo ligt de gemiddelde dagtemperatuur er het gehele jaar hoger en zijn er het gehele jaar minder dagen met neerslag, maar niets is zo veranderlijk als het weer. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een bezoek brengt aan Lissabon terwijl het er meerdere dagen achter elkaar regent of dat de temperaturen zo laag zijn dat je beter in Nederland had kunnen blijven. De kans hierop is natuurlijk erg klein, maar je moet er altijd rekening mee houden. Gelukkig zijn er in Lissabon ook genoeg bezienswaardigheden en musea te vinden om je tijdens regenachtige dagen bezig te houden.

Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon is een moderne stad met veel prachtige historische elementen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Lissabon samengesteld:
Lissabon bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Het klimaat van Lissabon wordt grotendeels bepaald door de Warme Golfstroom die langs de kust van Portugal stroomt. Deze invloed zorgt ervoor dat Lissabon en de rest van de kustgelegen plaatsen in Portugal een mediterraan klimaat. Het klimaat van Portugal staat ook onder de invloed van het maritieme klimaat dat in het overgrote deel aan de Europese westkust voorkomt. Door deze invloed is de gemiddelde tempratuur in Lissabon een iets lager dan de meer westelijk gelegen plaatsen met een mediterraan klimaat. Hierdoor wordt het klimaat van Lissabon ook wel eens verward met het maritieme klimaat. Het koelende effect van de Atlantische Oceaan heeft niet genoeg invloed op het klimaat van Lissabon om dit te veranderen. Door deze invloed ligt de gemiddelde dagelijkse temperatuur in Lissabon wel iets lager dan je zou verwachten. Dit is eerder een voordeel dan een nadeel. Een belangrijke reden dat Lissabon geen maritiem klimaat heeft is het ontbreken van neerslag in de maanden juli en augustus.

Winterzon

Lissabon is niet een echte winterzonbestemming, maar toch kun je er geluk hebben en zelfs in de maanden december of januari mooie zonnige dagen hebben. De langjarige gemiddelden spreken dit tegen, want als je hier naar kijkt zie je dat de gemiddelde dagtemperatuur in deze maanden niet boven de 15 graden Celsius uitkomt. In de avond en nacht zakt de temperatuur zelfs terug tot onder de tien graden Celsius. Toch zijn er gedurende deze maanden dagen bij dat de temperatuur rond de 20 graden Celsius uitkomt. Op deze dagen is het zeker in het zonnetje heerlijk. Je kunt dan zonder jas op een terrasje genieten van het al het moois wat de stad te bieden heeft. Voor degene die durven, kunnen op de warmste winterdagen van het jaar zelfs even een kijkje op het strand gaan nemen. De zeetemperatuur ligt in deze periode rond de 15 graden Celsius, dus voor de echte ‘die hards’ moet een rondje zwemmen geen probleem zijn.

Neerslag

De meeste neerslag in Lissabon valt in de winterperiode. Van oktober tot en met maart, april heb je de meeste kans op langdurige neerslag. In deze maanden kan er behoorlijk veel neerslag vallen en regent het ongeveer de helft van de tijd. Richting de zomerperiode neemt de gemiddelde neerslag per maand steeds verder af tot uiteindelijk de kans op neerslag nihil is. Vanaf september neemt de gemiddelde maandelijkse neerslag weer toe.
Tijdens de winterperiode valt er dus de meeste neerslag, maar door de warmere temperaturen zal het er zelden of nooit sneeuwen.

Zomerzon

De zomermaanden zijn over het algemeen de meest aangename maanden om een bezoek te brengen aan Lissabon. De neerslag is er in deze periode het laagst, zeg maar nihil, en de temperaturen zijn er erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode net iets onder de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal de gemiddelde temperatuur ongeveer tien graden lager liggen. De zon schijnt in deze periode ergens tussen de tien en elf uur per dag. Al deze factoren maken Lissabon tot een perfecte zomerzonbestemming.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (°C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 15 8 5 uur 15 dagen 99 mm 15
februari 16 9 5 uur 14 dagen 85 mm 15
maart 18 10 7 uur 13 dagen 53 mm 15
april 19 11 8 uur 12 dagen 68 mm 15
mei 22 13 9 uur 9 dagen 50 mm 17
juni 25 16 10 uur 5 dagen 16 mm 18
juli 28 18 11 uur 2 dagen 4 mm 19
augustus 28 18 11 uur 2 dagen 6 mm 20
september 27 17 9 uur 6 dagen 33 mm 20
oktober 23 15 7 uur 11 dagen 101 mm 19
november 18 11 5 uur 13 dagen 128 mm 18
december 15 9 5 uur 14 dagen 127 mm 17
Met dank aan klimaatinfo.nl - dé Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

De beste periode om een bezoek te brengen aan Lissabon is in onze ogen de zomerperiode. De neerslagcijfers zijn er dan laag en de gemiddelde temperatuur is er hoog zonder dat het er echt heet wordt. De temperaturen kunnen er natuurlijk wel behoorlijk oplopen, maar door het aangename koelende effect van de Atlantische Oceaan zal je er in Lissabon een stuk minder last van hebben dan in de meer inlands gelegen delen van Portugal. Ook in het voor- en najaar kun je met plezier een bezoek brengen aan Lissabon; je dient er dan echter wel rekening mee te houden dat de gemiddelde temperatuur wat lager ligt en de kans op langdurige neerslag hoger is.
De wintermaanden kunnen aangenaam zijn, maar de zekerheid van goed weer heb je in deze periode niet.

Meer info over Lissabon

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Lissabon:
bijzondere plaatsen in Lissabon

Lissabon in één dag
Lissabon informatie
Lissabon informatie
Lissabon tips
Lissabon top 10
Lissabon weer & klimaat

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy